Istoria cheesecake-ului
În timp ce mulți presupun că cheesecake-ul isi are originea în New York, de fapt datează din istoria Greciei Antice! Cu peste 4.000 de ani în urmă, în secolul al V-lea î.Hr., grecii antici de pe insula Samos au creat cel mai vechi cheesecake cunoscut.
Acest cheesecake rudimentar a fost făcut cu brânză proaspătă și caș, care apoi au fost măcinate neted cu făină locală și miere. Creația a fost apoi coaptă pe un cuptor de lut înainte de a fi savurată. De obicei înainte de luptă sau sport. Pe atunci, cheesecake-ul era considerat o sursă excelentă de energie și există dovezi care arată că a fost servit sportivilor în timpul primelor Jocuri Olimpice din 776 î.Hr. Cheesecake a fost popular și ca tort de nuntă!
În timpul evului mediu din epoca moderna în Europa, cheesecake s-a transformat si a fost inclus ca bază de patiserie sub formă de tartă. Prima carte de bucate englezeasca, scrisa în 1390, a inclus mai multe variante ale rețetei de cheesecake, care includea ouă și diferite profiluri de arome. În următoarele cinci secole, aproape fiecare carte de bucate englezeasca a inclus cel puțin o rețetă de cheesecake, ceea ce semnifică dragostea pe care englezii o aveau pentru acest desert delicios! Întrucât englezii au iubit cheesecake-ul, nu este de mirare că delicatesa și-a făcut drum în coloniile americane.
În anii 1730, Philadelphia a devenit casa tavernei „Cheesecake House”! Prețuita și înzestrată carte de bucate a Marthei Washington conține trei rețete diferite de cheesecake, dintre care una fiind un cheesecake fără crustă. Aceste rețete au fost, de asemenea, aromate cu apă de trandafiri și alte condimente. În secolul al XIX-lea, rețetele de cheesecake au început să includă ingrediente mai subtile, cum ar fi lămâia și vanilia.
În anii 1930, baza cheesecake-ului americanizat s-a schimbat dramatic. Cașul tradițional a fost eliminat treptat și înlocuit cu brânză cremă, creând un deliciu mai cremos, mai bogat și mai gustos. Astfel, rețetele de cheesecake se transformau și s-a născut cheesecake-ul New York! Una dintre cele mai cunoscute variante de cheesecake, semnătura și gustul neted provin din gălbenușurile de ou adaugate in plus la amestecul cremos de cheesecake. În anii 1900, new-yorkezii au devenit obsedați de desert și aproape fiecare local a oferit o variație de cheesecake în meniul său. Astăzi, restaurantele și localurile nu sunt diferite – aproape toată lumea oferă un fel de cheesecake în meniul lor!